Kordon Kanı Nedir?

Plasenta, gebelik süresince bebek ile anne arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlamakla görevli bir organdır. Anne karnındaki bebek, göbek kordonu ile plasentaya bağlıdır. Plasenta doğumdan hemen sonra görevini tamamlayarak rahim dışına atılır.

Kordon kanı ise bebek doğduktan sonra plasenta tarafındaki göbek kordonu içinde kalan kandır.

Kordon Kanı Klinik Kullanım Alanları Nelerdir?
Kordon Kanı Nasıl Alınır?

Kordon kanı, bebek doğduktan sonra kesilen göbek bağının plasenta tarafında kalan bölümünden alınır. Normal şartlarda doğumdan hemen sonra kordon kanı ve göbek kordonu plasenta ile birlikte tıbbi atık olarak atılmaktadır. Halbuki, doğum, kordon kanının ve göbek kordonunun saklanması için tek şanstır. Normal doğum veya sezeryan ile doğan bebek anne karnından ayrıldıktan sonra, kordon kanı doktor tarafından uluslararası standartlara sahip toplama kiti ile steril koşullarda 1-2 dakika içinde anneye ve bebeğe zarar vermeden toplanır.Yaklaşık 60 – 120 mililitre kan alınabilir. Daha sonra özel transfer kutusuna aktarılarak en geç 48 saat içerisinde merkezimize ulaştırılır ve yıllar boyu saklanacak şekilde işleme alınır.

Kordon Kanı Bankalama

Doğum sonrası alınan kordon kanı laboratuvar işlemlerinden sonra özel olarak hazırlanmış kapalı alanlarda, sıvı azot tanklarında ve -196 °C derecede dondurularak saklanır.

Sağlık Bakanlığı tarafından 5 Temmuz 2005 tarihinde çıkartılan Kordon Kanı Bankacılığı Yönetmeliği’ne göre kordon kanlarının saklanma süresi 12 yıl olarak belirtilmiştir. Günümüzde, teorik olarak kordon kanının (-196°C’de) ömür boyu saklanabileceği ifade edilmektedir. 12 yılın sonunda saklama süresi uzatılmak istenirse, karar verme yetkisi 18 yaşına kadar ailede, 18 yaşından sonra vericinin kendisindedir.

Saklanan kordon kanı ve göbek kordonu ilerleyen yıllarda bireyin kendisinden diğer aile bireylerine bırakacağı kıymetli bir sağlık mirası olabilir.

Kordon kanına ihtiyaç duyduğunuzda ilk yapmanız gereken, en kısa süre içerisinde ONKİM’i mail ya da telefon yolu ile bilgilendirmektir. Yapacağınız bilgilendirme bankanın gerekli hazırlıkları yapması açısından oldukça önemlidir. Firma yetkilileri sizlere hemen detaylı bilgilendirmeyi yapacak ve tedavinin görüleceği klinik ya da hastaneye kordon kanı uygun koşullarda transfer edilecektir.