Göbek Kordonu Nedir?

Göbek kordonu gebelik boyunca anneyle bebek arasındaki besin ve oksijen iletişimini sağlayan dokudur. Çapı 1-2 cm, uzunluğu 10-50 cm arasında değişir. Göbek kordonu sert yapıda ve wharton jölesi olarak adlandırılan bir maddeden oluşur. İçinde 2 adet atardamar (arter) ve bir toplardamar (ven) bulunur. Wharton Jölesi Mezenkimal Kök Hücreleri (MKH) açısından zengindir.

Göbek Kordonu Kök Hücreleri Klinik Kullanım Alanları Nelerdir?

Organ nakillerinde vücudun yeni organı reddetmemesi için kullanımı FDA dahil tüm kurumlarca onaylanmıştır.

Bunun yanı sıra, serebral palsi, otizm, çocuklardaki işitme kaybı, Tip-I diyabet ayrıca Parkinson gibi sinir sistemi harabiyeti; MS (multiple skleroz), romatoid artirit, osteogenesis imperfekta gibi oto-immün hastalıkların tedavisinde kullanılabileceği düşünülmüş ve bunu araştırmak için yurt içi ve yurt dışında onaylı birçok klinik araştırma çalışmaları yapılmaktadır.

Kök hücre çalışmaları gelecekte tıp alanında en yaygın araştırma alanı olma yolundadır; son yıllarda MKH kullanımı ve farklı hastalıklarda tedavileri ile ilgili bir çok klinik araştırma götürülmektedir.

Bu nedenle kordon kanının ve göbek kordonun ayrı ayrı saklanması önerilmektedir.

Göbek Kordonu Nasıl Toplanır?

Göbek kordonu normal doğum veya sezeryan doğumdan sonra kesilen göbek bağının plasenta tarafında kalan bölümünden alınır. Normal şartlarda doğumdan hemen sonra kordon kanı ve göbek kordonu plasenta ile birlikte tıbbi atık olarak atılmaktadır. Halbuki, doğum, kordon kanının ve göbek kordonunun saklanması için tek şanstır. Göbek kordonu klemplendikten sonra 10-14 cm uzunluğunda göbek kordonu kesilip teslim edilen özel solüsyon içerisine konulur. Daha sonra özel transfer kutusuna aktarılarak en geç 48 saat içerisinde merkezimize ulaştırılır ve yıllar boyu saklanacak şekilde işleme alınır.

Göbek Kordonu Bankalama

Özel bir yöntemle izolasyonu gerçekleştirilen Göbek Kordonu Kök Hücreleri (Mezenkimal Kök Hücreler) kalite kontrol testleri tamamlandıktan sonra, ailenin aksi bir beyanı olmadığı sürece -196°C sıvı azot tanklarında yıllar boyunca saklanır. Saklanan kordon kanı ve göbek kordonu ilerleyen yıllarda bireyin kendisinden diğer aile bireylerine bırakacağı kıymetli bir sağlık mirası olabilir.

Göbek kordonu kök hücrelerine ihtiyaç duyduğunuzda ilk yapmanız gereken, en kısa süre içerisinde ONKİM’i mail ya da telefon yolu ile bilgilendirmektir. Yapacağınız bilgilendirme bankanın gerekli hazırlıkları yapması açısından oldukça önemlidir. Firma yetkilileri sizlere hemen detaylı bilgilendirmeyi yapacak ve tedavinin görüleceği klinik ya da hastaneye kordon kanı uygun koşullarda transfer edilecektir.